Цей дивний шоколад
Наукою встановлено, що темні сорти шоколаду стимулюють викид ендорфінів
— гормонів щастя, які впливають на центр задоволення, покращують настрій та
підтримують тонус організму. В Україні День шоколаду першими почали святкувати
львів’яни (у 2016 році). Кондитери міста пригощали людей шоколадками
незвичних форм: будиночки, гроші, ведмедики і навіть шоколадні піци. Є
наукові дослідження, які довели, що складові шоколаду можуть позитивно
впливати на розумову дієздатність.
Дослідники Гарвардського університету провели експерименти і з'ясували,
що якщо їсти шоколад тричі на місяць, ви проживете майже на рік довше тих,
хто відмовляє собі в такому задоволенні. Але це ж
дослідження показує, що люди, які їдять дуже багато шоколаду, живуть менше. У
шоколаді міститься великий відсоток жиру, а, отже, зайве вживання може
привести до ожиріння, і відповідно до збільшеного ризику серцевих
захворювань. Отож, підтверджується вислів "все добре в міру".
Але якщо ви не можете утриматися від шоколаду, то хоча б споживайте темний
шоколад. У ньому більший вміст какао, ніж у молочному шоколаді, він допомагає
збільшувати рівень HDL, типу холестерину, що запобігає закупорювання артерій
жиром. Цікаві
факти про шоколад • Існує як
мінімум 4 Дні шоколаду – 7 липня, 11 липня, 13 вересня, 8 жовтня. • Першу
шоколадну плитку в світі випустила англійська фабрика Cadbury у 1842 році.
Шоколадка цієї ж шоколадної фабрики вважається і найціннішою в світі. Вона
належала досліднику Роберту Скотту і була з ним під час його першої
експедиції до Антарктики. У 2001 році її продали на аукціоні в Лондоні за 687
доларів. •
Найбільше шоколаду їдять у Швейцарії. Кожен житель цієї країни з’їдає в
середньому 11.8 кг шоколаду в рік. А ось американці опинилися аж на 15 місці
з 5,4 кг в рік на людину. • У
цивілізації Майя какао-боби були основною торговою валютою. Наприклад, раба
можна було купити за 100 бобів, а індичку за 20. • Вживання
шоколаду раніше засуджувалося католицькою церквою. У дії шоколаду вбачали
чаклунство, а всіх, хто його вживав, називали єретиками і богохульниками. • Якщо ви
хочете отримувати від шоколаду користь – краще вживати тільки темний, де в
складі мінімум 70% какао. Доведено, що саме він покращує зір при погодних
умовах, швидкість реакції, знижує ризик розвитку інфаркту у чоловіків на 17%,
а також покращує роботу мозку. Крім того, у людей, які регулярно вживають
шоколад, ризик хвороб серця скорочується на 37% • Шоколад
приємніший за поцілунки. Танення його в роті приводить людину до більш
тривалого відчуття ейфорії. •
Найбільшу плитку шоколаду виготовили у Великобританії на фабриці Thorntons.
Її вага – 5,8 тонн. •
Какао-боби – один з перших товарів, привезених до Іспанії Христофором
Колумбом у 16 столітті. • У
природі какао-боби мають 300 смаків і 400 ароматів. • Близько
20% всього арахісу і 40% всього мигдалю в світі поставляються для шоколадних
виробів. • Дерева
какао живуть близько 200 років, але плодоносять лише 25 років. • Темний
шоколад добре допомагає при високому тиску, однак якщо ви тут же зап’єте його
молоком, усі корисні властивості зійдуть нанівець.
Запрошуємо до бібліотеки, познайомитися з
виставкою-інсталяцією "Шоколаду кожен рад, весь світ любить
шоколад". Смакуйте шоколадом, читаючи книги! |
Немає коментарів:
Дописати коментар