вівторок, 13 липня 2021 р.

 


Цей дивний шоколад

       11 липня свято — Всесвітній день шоколаду. Це смачне свято придумали французи, а вперше воно було проведено у 1995 році. Свято швидко стало популярним і тепер щорічно відзначається у країнах Євросоюзу, а також за його межами. Історики вважають, що першими навчилися робити шоколад ацтеки. Вони називали його «їжею богів». Іспанські конкістадори, які вперше доставили шоколад до Європи, називали ласощі «чорним золотом» і використовували для зміцнення фізичних сил та витривалості. Спочатку споживання шоколаду в Європі обмежувалося лише аристократичними колами. Лише на початку XX-го століття після появи промислового виробництва шоколадом змогли насолодитися люди, які не відносяться до аристократії.

    Наукою встановлено, що темні сорти шоколаду стимулюють викид ендорфінів — гормонів щастя, які впливають на центр задоволення, покращують настрій та підтримують тонус організму. В Україні День шоколаду першими почали святкувати львів’яни (у 2016 році). Кондитери міста пригощали людей шоколадками незвичних форм: будиночки, гроші, ведмедики і навіть шоколадні піци. Є наукові дослідження, які довели, що складові шоколаду можуть позитивно впливати на розумову дієздатність. 

    Дослідники Гарвардського університету провели експерименти і з'ясували, що якщо їсти шоколад тричі на місяць, ви проживете майже на рік довше тих, хто відмовляє собі в такому задоволенні.

Але це ж дослідження показує, що люди, які їдять дуже багато шоколаду, живуть менше. У шоколаді міститься великий відсоток жиру, а, отже, зайве вживання може привести до ожиріння, і відповідно до збільшеного ризику серцевих захворювань. Отож, підтверджується вислів "все добре в міру". Але якщо ви не можете утриматися від шоколаду, то хоча б споживайте темний шоколад. У ньому більший вміст какао, ніж у молочному шоколаді, він допомагає збільшувати рівень HDL, типу холестерину, що запобігає закупорювання артерій жиром.

Цікаві факти про шоколад

• Існує як мінімум 4 Дні шоколаду – 7 липня, 11 липня, 13 вересня, 8 жовтня.

• Першу шоколадну плитку в світі випустила англійська фабрика Cadbury у 1842 році. Шоколадка цієї ж шоколадної фабрики вважається і найціннішою в світі. Вона належала досліднику Роберту Скотту і була з ним під час його першої експедиції до Антарктики. У 2001 році її продали на аукціоні в Лондоні за 687 доларів.

• Найбільше шоколаду їдять у Швейцарії. Кожен житель цієї країни з’їдає в середньому 11.8 кг шоколаду в рік. А ось американці опинилися аж на 15 місці з 5,4 кг в рік на людину.

• У цивілізації Майя какао-боби були основною торговою валютою. Наприклад, раба можна було купити за 100 бобів, а індичку за 20.

• Вживання шоколаду раніше засуджувалося католицькою церквою. У дії шоколаду вбачали чаклунство, а всіх, хто його вживав, називали єретиками і богохульниками.

• Якщо ви хочете отримувати від шоколаду користь – краще вживати тільки темний, де в складі мінімум 70% какао. Доведено, що саме він покращує зір при погодних умовах, швидкість реакції, знижує ризик розвитку інфаркту у чоловіків на 17%, а також покращує роботу мозку. Крім того, у людей, які регулярно вживають шоколад, ризик хвороб серця скорочується на 37%

• Шоколад приємніший за поцілунки. Танення його в роті приводить людину до більш тривалого відчуття ейфорії.

• Найбільшу плитку шоколаду виготовили у Великобританії на фабриці Thorntons. Її вага – 5,8 тонн.

• Какао-боби – один з перших товарів, привезених до Іспанії Христофором Колумбом у 16 столітті.

• У природі какао-боби мають 300 смаків і 400 ароматів.

• Близько 20% всього арахісу і 40% всього мигдалю в світі поставляються для шоколадних виробів.

• Дерева какао живуть близько 200 років, але плодоносять лише 25 років.

• Темний шоколад добре допомагає при високому тиску, однак якщо ви тут же зап’єте його молоком, усі корисні властивості зійдуть нанівець.

    Запрошуємо до бібліотеки, познайомитися з виставкою-інсталяцією "Шоколаду кожен рад, весь світ любить шоколад". Смакуйте шоколадом, читаючи книги!

Немає коментарів:

Дописати коментар