середа, 15 листопада 2023 р.

 

У пам’яті, в душі, у слові…


В комунальному закладі «Центральна бібліотека» Олександрівської селищної ради відбулася  літературна мандрівка «У пам’яті, в душі, у слові… », присвячена  70 річчю з дня народження письменника-земляка  Василя  Всеволодовича Даценка. Учасники мандрівки із захопленням слухали  розповідь про творчий шлях історика – краєзнавця, письменника, автора книг, що стали бестселерами історичної науки.

     Його книги «Щоб пам’ятали. Кіровоградщина 1941-1945 рр.», «Зелена Брама: повернення до легенди», «За те, що євреї… Трагедія Голокосту в межиріччі Південного Бугу та Дніпра» містять надзвичайно цінні матеріали. У кожній з них – розповідь про долі звичайних людей, земляків, які опинилися під жорнами червоного терору та Голокосту.

В основі книг – кропітка робота з архівними документами, які засвідчують події, що сталися під час Другої світової війни. Історик збирає та узагальнює матеріали про наш край та його жителів, оприлюднює архівні матеріали про долі пересічних громадян. Справою свого життя вважає встановлення імен невідомих захисників Вітчизни, тисячі яких лежать досі безіменними на Кіровоградщині.  А ще Василь  Всеволодович сповідує принципи справедливості та поваги до прав і свобод громадянина.

    Для більш  глибшого  ознайомлення з фактами життя і творчості  письменника в читальному залі книгозбірні функціонує книжкова  виставка – шана «Обов’язок пам’яті».

Немає коментарів:

Дописати коментар