пʼятниця, 23 квітня 2021 р.

 

                         Вербна неділя


 

Котики вербові! Ніжні та пухнасті... 

Личка доторкнулись... Ой, яке то щастя!

 

         За тиждень до Великодня відзначаємо Вербну неділю. У 2021 році вона припадає на 25 квітня. На шостий тиждень Великого посту розпочинається Вербний тиждень, що завершується православним святом – Вербною неділею, яка припадає за сім днів до Великодня. Цей тиждень має кілька народних накличок: Чистий, Жилавий, Білий, Цвітний тиждень. Історія цього свята триває ось уже 21 століття і описана у Святому Письмі.

          Раніше Вербна неділя мала іншу назву: Вхід Господній в Єрусалим, але оскільки на теренах Європи символом цього дня є верба, а припадає він щороку на сьомий день тижня, тож отримав видозмінену народну назву — Вербна Неділя. В цей день освячують в церкві гілочки верби, а опісля відправи легенько б’ють один одного освяченою вербою, промовляючи слова: «Не я б’ю, верба б’є. Від нині за тиждень -Великдень!». 

Традиційна культура українців у притаманній для неї єдності духовного та матеріального проявів. Вірування і святині народу, календарні свята і обрядова кухня, родинні традиції і основні засади ведення господарства - все це незримо пов'язує етнос у просторі і часі, вирізняючи його з-поміж інших народів. Працівники КЗ "Центральна бібліотека" Олександрівської селищної ради підготували книжкову виставку "Світлі свята українські". Пропонуємо Вашій увазі також цікавий пазл з історії цього свята: https://learningapps.org/watch?v=pcmb913oa21

    Відкрийте для себе яскравий та колоритний, фантазійний та мудрий світ рідних українських традицій та звичаїв!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар