вівторок, 20 квітня 2021 р.

                                     

Спалах зірки: неперевершена Шарлотта Бронте

    Шарлотта Бронте (псевдонім Коррер-Бель) — англійська поетеса і романістка. Народилася  вона 21 квітня 1816 року в Західному Йоркширі і була третьою дитиною (їх було шестеро – Мері, Елізабет, Шарлотта, Патрік Бренуелл, Емілі і Енн) в сім’ї священнослужителя англіканської церкви. Рано втративши матір, в дитинстві вона пережила багато горя, страждаючи від суворого та фанатичного батькового характеру.     Літературна обдарованість Шарлотти Бронте виявилася рано, але шлях до визнання виявився для неї довгим і болісним.

Лише в 1846 році сестрам Бронте вдалося видати збірку своїх віршів, але успіх принесли Шарлотті не вірші, а роман «Джен Ейр», що вийшов в 1847 році під псевдонімом Каррер Белл. Роман «Джейн Ейр» підкорив лондонський світ. Книга стала популярною на наступний день, про неї писали всі, хто хоча б щось взагалі писав про книги.

    Важливою темою загальних обговорень було авторство. З комерційних міркувань видавці порадили Шарлотті Бронте (яку вони знали тільки по переписці, вона для них теж була Каррер Белл) написати після заголовка: «Автобіографія».

    Звичайно, це додало книзі ще більше комерційного успіху, тому що люди намагалися в «Джейн Ейр» впізнати реальну історію життя і навіть поставитися до нього, як до «роману з ключем», відгадати, про кого це і хто написав. Всіх дуже займало, чоловік це чи жінка. Швидше схилялися до версії про чоловіка, тому що для жінки міркування містера Рочестера про шлюб були, як здавалося суспільству, трошки «занадто».

    Пропонуємо Вашій увазі цікавий пазл по творчості Шарлотти Бронте  https://learningapps.org/watch?v=pa1aorgzt21.

                                        Друзі! Завітайте до КЗ «Центральна бібліотека» Олександрівської селищної ради та отримайте насолоду від читання  захоплюючих книг Шарлотти Бронте!

Немає коментарів:

Дописати коментар