четвер, 28 січня 2021 р.

 

Герої Крут - герої українського народу

                           Ще юнаки, ще майже діти, а навкруги і смерть, і кров.

                         «На порох стерти, перебити!» — іде на Київ Муравйов.

                         Полків його не зупинити,та рано тішаться кати:

                         Коли стають до зброї діти, народ цей — не перемогти!

                                                                                                      М.Луків

Ці рядки український поет Микола Луків присвятив подвигу української молоді – студентам і гімназистам – які 29 січня 1918 року прийняли нерівний бій з більшовицькою навалою біля станції Крути та поклали найдорожче на вівтар свободи – власні життя. 


Бій під Крутами – одна з тих сторінок історії, що привертають увагу суспільства, та в яких завжди переплітається правда із вимислом, міфами та спробами політичних спекуляцій. 

         Про обставини та перебіг бою розповість виставка-присвята "Крути: і сум, і біль, і вічна слава", яка організована в Олександрівській бібліотеці. Відвідувачам пропонуються  збірники , журнальні публікації, художні твори, спогади очевидців й учасників подій, фотоальбоми з фондів нашої книгозбірні. Справжньою новинкою виставки є кінороман Костянтина Тур-Коновалова «Крути-1918» (Харків, 2018). 

         Працівники книгозбірні підготували буктрейлер по книзі "Крути. Січень 1918 року". Це не просто книга, присвячена трагедії під Крутами. За словами упорядника, це найбільший збірник документів, спогадів, фактів і бібліографії, що до сьогодні існували в Україні і поза її межами. Буктрейлер можна переглянути  на відеосторінці нашого сайту або за посиланням https://youtu.be/U96xl6WpKww

Немає коментарів:

Дописати коментар