пʼятниця, 15 січня 2021 р.

 

     
В поколіннях я озвуся - не згорю і не загасну...

 У січні 2021 року виповнюється 130 років від дня народження українського поета, перекладача, публіциста, громадського діяча Павла Григоровича Тичини. Ювілей виданого українця – це привід для численних шанувальників поезії згадати і ознайомитися з його багатогранним талантом, по-новому зрозуміти художню цінність літературної спадщини геніального поета.

 Павло Григорович  починав як поет у 1906—1910 рр. з наївного наслідування народних пісень та творів Т. Г. Шевченка. Перші друковані твори молодого поета з’явилися 1912 р. Подією величезної ваги в новочасній українській літературі став вихід у світ першої збірки віршів "Сонячні кларнети" (1918), пройнятої сонячною вірою в життя, людину, в рідний знедолений народ. Ця книга одразу поставила 27-літнього поета поруч із першорядними митцями новочасного українського відродження.

 Тичина формою глибоко національний, бо зумів у своїй творчості використати все багате попередніх поколінь надбання. Він наче випив увесь чар народної мови і вміє орудувати нею з великим смаком і майстерністю… Дивний мрійник з очима дитини і розумом філософа».

 

Немає коментарів:

Дописати коментар