середа, 20 січня 2021 р.

 

        Вона – наш витвір, наша мрія, соборна, вільна  Україна

22 січня 1919 року ввійшло до національного календаря як велике державне свято - День Соборності України. Щороку в цей день український народ із вдячністю згадує тих героїв, які словом і багнетом намагалися відродити незалежну соборну українську державу. Саме 22 січня було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки. Офіційно ж в Україні День Соборності відзначають з 1999 року.

До цієї видатної події в Олександрівській книгозбірні  представлено віртуальну книжкову виставку “Єдність дарує непереможність”, на якій  зібрана література, що висвітлює тернистий шлях України до соборності, з початками ідеї соборності, як відбувалася підготовка Акту Злуки, як проходило проголошення Злуки,  про перше офіційне святкування Соборності України та яке має велике значення День Соборності для кожного громадянина нашої країни.

В книгах Юрія Сороки «100 важливих подій історії України», В.І.Червінського «Історія України: Джерельний літопис», «Новітня історія України»: Підручник , Михайла Чугуєнка «Моя Україна», Юрія Шаповала «Торкнутись історії», С.Л. Рудницького «Чому ми хочемо самостійної  України» розповідається про процеси державотворення та формування території української незалежної держави, ідеї побудови української, самостійної, соборної Держави.

Немає коментарів:

Дописати коментар