четвер, 5 травня 2022 р.

 Дари природи - лікарські рослини

Весна радує нас своїм теплом і пробудженням природи. Трави і квіти наповнені свіжістю. У кожному листочку - гармонія досконалості. Збирайте ці дари природи, щоб приготувати еліксири здоров'я і гарного самопочуття. Головне, не упустити початок цвітіння цих рослин і заготовити їх корисні частини на довгу майбутню зиму.

Перші весняні лікарські рослини багаті своєю різноманітністю. Ними можна не тільки лікуватися, а і додавати в їжу, готувати салати і навіть варення. Однією з перших навесні з’являється кропива дводомна. З лікарською метою використовуються в основному листя та коріння. Кропива має протизапальні і кровоспинні властивості. Також кропиву застосовують і для лікування багатьох захворювань. Вона дозволяє зняти біль у м'язах і суглобах, використовується для лікування печінки, кишечника, цукрового діабету, чоловікам підвищує потенцію. У кропиві міститься велика кількість вітамінів, макро- і мікроелементів. Особливу популярність ця весняна лікарська рослина завоювала в кулінарії. З листя молодої кропиви варять борщі, супи і роблять салати. Незамінною кропива виявилася і в косметології. Відварами і настоями кропиви миють волосся для зміцнення, блиску і усунення лупи. Протипоказана кропива при підвищеному згортанні крові, при тромбофлебітах, варикозному розширенні вен і гіпертонії.

Працівники Олександрівської центральної бібліотеки підготували для користувачів калейдоскоп корисних порад "Дари природи – лікарські рослини". Більше про лікарські рослини ви можете дізнатися із постійно діючої книжкової полички "Лікарських рослин у нас багато - всі хвороби можна лікувати".


Немає коментарів:

Дописати коментар