середу, 3 січня 2018 р.

Наш земляк - Левко Мацієвич


13 січня 2018 року минає 141 рік від дня народження Левка МАЦІЄВИЧА — видатного інженера і конструктора, одного із перших вітчизняних льотчиків, засновника першої на Наддніпрянщині української політичної партії, яка ставила за мету здобуття самостійності України, громадського діяча і патріота, життя якого багато в чому могло б бути прикладом для технічної інтелігенції сучасної України. Він — із когорти наших земляків. Саме Левку Макаровичу присвячена книжкова виставка «Український Ікар – Левко Мацієвич», що знаходиться в читальному залі Олександрівської районної бібліотеки для дорослих.
Користувачі книгозбірні мають змогу познайомитися з літературою про талановитого корабельного інженера, автора багатьох проектів кораблів, підводних човнів, протимінних заслонів тощо. Левко Мацієвич був водночас видатним теоретиком і практиком військово-повітряного флоту, що тільки-но народжувався, першим з вітчизняних льотчиків, які віддали життя своє, підкорюючи «п'ятий океан».
«Слава Мацієвича розляглась по всьому світу, але Україні належить честь, що один з її синів записав своє благородне ім'я на скрижалях вселюдського поступу», — писав Микола Вороний. На батьківщині Левка Мацієвича в Олександрівці його іменем названо одну з вулиць, відкрито меморіальну дошку на честь земляка на будинку, де він народився. У 2003 році у будинку, де народився наш видатний земляк відкрито кімнату-музей Л. М. Мацієвича - філіал Олександрівського районного краєзнавчого музею.

Немає коментарів:

Дописати коментар