субота, 19 жовтня 2019 р.





Подарунок для бібліотеки

Найкращий  подарунок для бібліотеки - це звичайно  ж книги. А особливо, якщо їх подарував автор. Такий подарунок від Олександра Терещенка - музикознавця та етномузиколога отримала районна книгозбірня.   
Колективна монографія "Шимановські, Блюменфельди, Нейгаузи: музичні родини на перехресті культур" розкриває маловідомі сторінки генеалогії, життєвого і творчого шляху трьох видатних музичних родин у зв'язкуах з їхньою малою батьківщиною: Київщиною і Херсонщиною, а також актуальність і всесвітнє значення творчої і педегогічної спадщини цих майстрів.
 Етномузична збірка Олександра Терещенка «Чумацькі  пісні перед степового Правобережжя» містить деталізовані нотації та поетичні тексти 145 так званих чумацьких і споріднених з ними пісень, записані автором та його колегами на схилку ХХ – початку ХХІ століть у Кіровоградській області, на півдні Черкаської, заході Дніпропетровської областей від місцевих старожилів. Матеріали охоплюють понад 70 населених пунктів з 23 адміністративних районів. Абсолютна більшість творів публікується вперше. Твори подано у численних локальних версіях і множині виконавських варіантів. Олександрівський район у збірці представлений чумацькими піснями, записаними у Несватковому, Підлісному, Красносілці, Поселянівці, Івангороді, Родниківці, Розумівці, Старій Осоті, Трилісах, Ясиновому, Ясинуватці. Цінність матеріалів, задокументованих у фольклорних експедиціях кінця ХХ століття від сільських старожилів є очевидною: народнопісенні твори, зафіксовані від інформантів 1910-х, 1900-х і навіть 1890-х років народження, сьогодні вже забуті через неухильне згасання традиції. Видання книги здійснене за сприяння «Центру розвитку національних культур «Єдина родина», Музею музичної культури імені Кароля Шимановського, Лабораторії етномузикології Національної музичної академії України П. І. Чайковського та управління культури і туризму Міської ради міста Кропивницького за підтримки Українського культурного фонду.

Книга "Веснянки Передстепового Правобережжя" знайомить із весняним фольклором цієї частини України. На сучасній адміністративній мапі це більша частина Кіровоградської та суміжні з нею райони Черкащини. Збірка містить традиційні твори весняного циклу, що нині майже забуті - їх було зафіксовано автором та його колегами у фольклорних експедиціях 1980-2000-їх років від найстарших жителів регіону. Мелодії детально нотовані, по змозі представлено в збірці низкою локальних варіантів у індивідуалізованих виконавських версіях. поетичні твори подано із збереженням діалектних особливостей. Наводяться також етнографічні відомості про побутування веснянок та коментарі щодо способу їх виконання, в тому числі опис ігор і танків.
"Традиційні ліричні пісні та балади з Центральної України" - свого роду навчальний посібник з українського пісенного фольклору. Крім творів загальновідомих, що активно побутують сьогодні, видання містить пісні давно забуті, збережені лише пам'яттю сільських старожилів і записані автором-упорядником та його колегами під час фольклорних експедицій протягом останніх двадцяти років на Кіровоградщині. у деталізованих нотаціях унаочнено основні виконавські прийоми, притаманні центральноукраїнському ліричному стилю.

Немає коментарів:

Дописати коментар