понеділок, 27 січня 2020 р.



Під Крутами пішли в безсмертя

Нема любові понад ту,
Що окропила кров’ю Крути.
І ту гарячу кров святу
Землі вкраїнській - не забути!
Бій під Крутами… Щороку ми вшановуємо пам’ять молодих героїв, що 1918 року полягли біля залізничної станції Крути, захищаючи Українську народну республіку від більшовицьких загонів, які рвались до Києва. Їхній подвиг навічно ввійшов до літопису боротьби за незалежність Вітчизни, як одне із свідчень незламності духу українського народу, його вічним прагненням до волі і справедливості.
29 січня - річниця бою під Крутами - подія, яка набула для українського народу символічного значення.
Вшануванню пам’яті загиблих під Крутами працівниками районної  бібліотеки
для учнів  10 класу КЗ  Олександрівської НВО №1 проведено годину доблесті  «Біль мого народу - Крути».  Присутні дізнались про подвиг і трагедію під Крутами, де у 1918 році, де в нерівному бою з більшовицькими військами полягли за незалежність України більше 300 молодих патріотів – студентів Київського університету Святого Володимира та учнів Кирило-Мифодіївського братства.  
Запалили свічку пам’яті та хвилиною мовчання пом’янули всіх загиблих за Незалежність України. Також переглянули книжково – ілюстративну виставку «Залізним кроком у віки герої Крут ідуть», де були представлені документи та періодичні видання  про подвиг українських юнаків, який навічно залишиться в історії як символ національної честі, та нескореного духу нашої нації.
У читальному залі  Олександрівської районної бібліотеки  для дорослих   експонується ілюстративно-документальна викладка літератури «Слава, народжена в огні», проведено огляд «Крути – історія наша і слава». Серед представлених видань були  книги, невідомі і маловідомі документи, матеріали, свідчення, спогади учасників бою під Крутами, статті і виступи видатних особистостей доби Української революції 1917-1921 років.
  Для всіх бажаючих районної книгозбірні пройшов пізнавальний кінозал «Пам’ятаємо про Крути», присвячений далеким подіям на невеликій станції Крути 29 січня 1918 року. До перегляду документального фільму «Бій під Крутами» з серії «Україна – забута історія» долучились  користувачі селища.

Немає коментарів:

Дописати коментар