середу, 21 лютого 2018 р.





Чарівні звуки, рідне слово – моя сердечна українська мова



        Рідна моя мово – слово веселкове!
        Ти зі мною будеш в щасті і в біді.
        Рідна моя мово, маминому слову
        Я вклоняюсь, як хлібу і святій воді.



    Рідна мова! Запашна, співуча, милозвучна, сповнена музики і квіткових пахощів, вона встала з колін, як піднялася й наша Україна. Проголошення незалежності дало їй право зайняти в українській культурі належне місце. А основою, джерелом культури є материнська мова. І той, хто не знає, або цурається її, засуджує себе на злиденність душі. З метою відзначення Міжнародного дня рідної мови та в рамках  обласного бібліомарафону «Звучи, рідна мово!» возвеличили українську мову в районній бібліотеці для дорослих , присвятивши їй мовно-поетичне свято «Чарівні звуки, рідне слово – моя сердечна українська мова».  Святковий настрій на заході створювали: вікторина «Найкращий знавець», творча майстерня «Пишаюся українською», бібліоінструктаж «Мова – ДНК нації», які проходили в невимушеній та дружній обстановці. Бібліотекарі  розповіли, що наша рідна українська мова – одна з найбагатших і наймелодійніших мов світу. Її порівнюють з калиною, бо вона така ж красива, як народний, улюблений символ українців, зі співом солов'я. Натхненні епітетами до української мови учасники своїми руками створили колаж «Мова – серце нації».

    Урочисто і піднесено звучали й  літературні переспіви «Перлини мовної краси», які читали учасники заходу. Звучали  вірші В.Забаштанського, Г.Вієру, Ю.Рибчинського, М.Сингаївського, М.Пироженка, О.Яворської та інших поетів, присвячених рідній  мові. 


    Присутні ознайомилися з матеріалами розгорнутої книжково-ілюстрованої виставки «Віки творилась українська мова», де під час  бібліографічного огляду «Співуча, чудова, пісенна розмова» бібліотекарі підкреслили, що мова  – не просто засіб людського спілкування,  це - духовний скарб нації, який має жити в наших серцях. Учасники  заходу познайомилися з новими книгами українських поетів та письменників, кращими зразками вітчизняної літератури.  

Закінчився захід флешмобом «Наша мова калинова», під час якого учасники щиро привітали один одного із цим чудовим святом. Тож нехай материнське слово буде для всіх нас оберегом та духовним джерелом життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар